Alexandru Ciubotariu s-a născut în 10 iulie 1979 în Călăraşi. Se muta apoi cu părinţii în Constanţa unde face şi Liceul de Artă Constanţa. Apoi Facultatea de Artă "George Enescu" din Iaşi, secţia grafica. Lucrari publicate in peste 60 ziare si reviste din Romania, Belgia, Slovenia, Polonia, Croatia, Cehia, Franta, Grecia, Serbia. Are la activ 11 albume de benzi desenate, primul album de street-art din Romania "Pisica Patrata" si este coautor la "Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010", peste 40 de expozitii si nenumarate premii, printre care Trofeul “Sandu Florea 2010” pentru “Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010”. Tot el este initiatorul Muzeului Benzii Desenate: muzeulbd.ro.
Autor "Elabuga", ed. Mandragora, 2011, alaturi de scenaristul George Dragan; "Sidi Bouzid Kids" ed. Casterman, 2012; "Mila 23" ed. Mandragora si Fundatia "Ivan Patzaichin" 2012.
A luat fiinta in 1986 la Brasov odata cu prima ninsoare din acel an. A crescut cu tv-ul consumand excesiv desene animate, dar a si invatat singura engleza si germana. Dorea sa devina desenatoare fara sa stie ca exista un nume mai potrivit pentru respectiva profesie. In 2010 a absolvit masterul la grafic design in Bucuresti dar s-a intors la vechea ei pasiune din copilarie si acum activeaza ca ilustratoare independenta. In prezent este casatorita cu arta si are multi copii pe care spera sa-i faca cunoscuti publicului.
Proiectul #glumita a aparut din dorinta de a ma dezvolta ca ilustrator. Aveam nevoie de cat mai mult exercitiu, iar #glumita m-a ajutat sa fiu riguros si sa ilustrez aproape zilnic pentru a avea material pentru publicul de pe Facebook. Cand am vazut ca ilustratiile mele sunt apreciate de tot mai multe persoane mi s-a aprins un beculet care nu s-a mai stins de atunci. In doar un an de la lansare, acest proiect mi-a adus si o schimbare totala de cariera: de la marketer intr-o corporatie la graphic designer intr-o agentie de publicitate :)
Fotografii spun că nu sunt fotograf si artistii spun că nu sunt ilustrator. Îmi place să mă joc cu amândouă, să vin cu stilul meu la ce s-a mai facut si nu numai. M-am apucat să mâzgălesc fiindcă era usor, acum nu mă pot opri. Simt că trebuie să îmi pun pe foaie toate gândurile si ideile, altfel mă vor roade mereu. Mă simt eliberat imediat ce foaia prinde viaţă.
Salut! Sunt Alin si desenez. Desenez cand am timp sau chef sau nebunii sau inspiratie sau vreo idee. Sau cand imi place ceva si nu il pot lua cu mine, fotografia sau orice altceva. Desenez de cand ma stiu. De fapt nu imi aduc aminte exact de cand si nici ce faceam inainte de asta. Cred ca imi mai place sa cant, cateodata. Desenul merge cu muzica.
Ma numesc Alice si sunt ilustratoare si designer grafic stabilita in Bucuresti, Romania. Desenez, asa cum este de asteptat, de cand ma stiu si am transformat pasiunea pentru creion in stilul meu de viata. Practic profesia de peste 5 ani. Am terminat Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si intre timp am decis ca viata ca liber-profesionist imi poate oferi, mai mult decat orice, Libertate (Intre proiecte sunt o calatoare activa :) .
Maestru in filosofizica mecanicuantica, talentatul de desenator nedescoperit inca a fost dintotdeauna deasupra tuturor dar nu a terminat inca facultatea nu ca ar fi vrut, dar a ramas repetent in anu 2 si dup-aia i-a fost rusine sa mai se duce. Pasiunea lui au fost dintotdeauna filmele prono-sport de placere.Dar, pentru ca piata din Romania inca nu era pregatita pentru mesajul artistic destul de indraznet al artistului, Cristi Mindrut prefera sa isi faca cumparaturile de la taranii de pe camp. Foarte ermetic in exprimare, crezul acestui artist diluant este "Frumusetea e trecatoare, si inteligenta la fel!"
Fără să-mi ceară părerea, în timp ce fâlfâia plictisită pe deasupra plaiurilor mioritice, o barză m-a lăsat la uşa părinţilor undeva prin Dâmboviţa în anul 1971. Ocupată cu transportul masiv de copii, deoarece trebuia să-şi facă planul cincinal, barza mi-a dăruit un creion cu care am început să-mi fac primele benzi desenate pe pereţii apartamentului în care locuiam. Mult mai târziu am găsit şi nişte coli de hârtie şi criticii de artă au început să fie mai darnici cu laudele.
Am copilărit cu PIF şi RAHAN, apoi cu toţi eroii din ,,Cutezătorii''. Idolii copilăriei mele au fost artiştii care publicau benzi desenate. Pasiunea mea (ca să nu zic obsesia) a fost desenul. În liceu, în facultate şi de când mă ştiu, nu am reuşit să rezist tentaţiei de a desena orice şi pentru oricine. Deşi mi-am ales meseria de profesor de geografie şi istorie, la îndemnul câtorva apropiaţi, mi-am luat inima în dinţi şi creionul în buzunar, încercând să conving câteva edituri că ceea ce fac eu se poate publica. Şi au început să apară benzi desenate în revista ,, Terra Magazin'', caricaturi prin diverse ziare, cărţi de colorat şi odată cu acestea şi primii bani.
Chiar şi astăzi, cu o naivitate demnă de compătimit, cred că profesia ideală este la masa de lucru, cu o cană de cafea lângă instrumentele de desenat, fără un program anume, fără şefi, fără şedinţe şi mulţumit de rezultat în fiecare zi.
Numele meu e Corneliu Dumitrache aka Dumi. M-am născut la Iași în 1970 . Sunt Capricorn . De profesie sunt medic pediatru . Am ajuns la caricatură și la benzile desenate, ca mulți alții , prin revista Pif. Preferatul meu a fost și este Mordillo . Îmi place umorul sec . Nu, nu e de la vin . Îmi place să cred că pot schimba defectele din societate prin umor. Poate din cauza asta câteodată caricatura mea e un fel de râsu- plânsu . Am desenat de la început pentru prieteni și ei au fost cei care m-au convins să fac un pas înainte și să-mi fac un blog . De atunci cred că am început să am din ce în ce mai mulți prieteni ... nevirtuali (!), pentru că virtualul e o altă față a realității . Umorul descarcă endorfine, deci e un drog care culmea, te face și mai sănătos. Bucurați-vă de el . E legal!
Salut , ma numesc Max Dima m-am nascut in august 1995 si in prezent sunt elev al liceului I.L. Caragiale Moreni Pasiunea pentru arta vizuala a inceput cu 2 ani in urma cand m-am apucat de grafitti. La inceput am desenat litere, dar pentru ca acestea nu mi-au captat interesul pentru o perioada mai lunga de timp, am trecut la caractere. si ilustratii. In acea perioada de inceput a luat nastere si iepurasul care se regaseste in creatiile mele
Desenez de…de mult…de cand eram mic si locuiam cu bunicii la Brasov, si rasfoiam o gramada de reviste Pif si Rahan (inca le am). Asa mult mi-au placut ca am inceput sa reproduc personajele. Mai in joaca la inceput. Tata a fost un “element” ajutator in preocuparile mele, fiind si el un pasionat de desen. M-a ajutat cu sfaturi si am desenat cot la cot ca la scoala. Si asa am tot evoluat…cate un pic. Prin scoli de desen nu am calcat, am ales limbile strane. Imi place sa desenez cat mai realist si urasc sa fiu ingradit de un scenariu. Sunt un fan nebun al stilului Jim Lee, Alex Ross, Freddie E. Williams. Iubesc Batman, Superman si Green Lantern. Dau bani pe graphic novels like there’s no tommorow si le rasfoiesc cu nesat de fiecare data cand imi pica in mana. Despre tablete grafice si programe… I just love Wacom, Photoshop si PaintTool SAI. Ma consider un norocos ca mi-am gasit pasiunea, fac totul pentru a ma perfectiona si nu as putea trai fara desenele mele.
M-am născut în Cluj, într-o generaţie dependentă de benzile desenate ale anilor ’70-‘80. Le-am îndrăgit mult şi alături de personajele lor mi-am descoperit pasiunea pentru desen. Până astăzi mi-am îmbogăţit preferinţele cu personaje noi, unele înâlnite prin spaţiile virtuale actuale, altele inventate spre amuzamentul meu şi al celor din jur. Desenul mă ajută şi în profesie dar, mai ales, îmi dă libertatea de a-mi exprima umorul absurd, dupa propriile criterii, agreate şi comentate haios de comunitatea în care îmi place să exist.
Sunt născut în a doua jumătate a secolului trecut (1962) şi am simţit apropierea de caricatură pe fondul înclinaţiei mele native spre desen.
Am fost atras înca de atunci de fascinaţia celebrelor BD-uri franţuzeşti, pe care tatăl meu le cumpăra frecvent de la debitul de tutun al unui evreu bătrân din Fălticeniul natal… Ca un mesaj divin, mi-a fost la îndemână şi noianul de ,,Urzici,, pe care le ,,consumam,, cu pasiune, neştiind că peste timp, voi fi găzduit la rându-mi între paginile lor .
Banda desenată este o nouă provocare, mai mult din partea propriilor mele personaje, care-şi doresc să prindă viaţă între pătratele rânduite pe file de comics .
Hello all, ma numesc George Pustai, sunt din Satu Mare, nascut in anul 1993, momentan sunt in ultimul an de liceu :D. De la varsta de 10 ani pana acu 1 ani si un pic am trait in Italia unde am descoperit si pasiunea pentru desen dar si pasiunea uriasa pentru benzi desenate, fie ele manga, fie cele americane. Printre artistii mei preferanti se numara: Tite Kubo, Takeshi Obata, Eiichiro Oda, Akira Toriyama, Jack Kirby, John Romita Jr, Freddie Williams II, Steve McNiven, Leinil Yu, etc.(Am facut un mix dintre artisti japonezi si americani, dar intelegeti voi).
Giorge e un ilustrator din Bucureşti care trăieşte într-un conştient constant cofeinizat. Aruncă pe foaie lucrări care pendulează într-o varietate de realităţi. El abordează subiecte ca plimbări pe-o alee întunecată a psihicului uman, frânturi de inspiraţie din locurile prin care a trecut și oamenii pe care i-a întâlnit, toate filtrate în poveşti gustoase.
Gritty Owls - The artistic offspring of writer Irina Turturean and Illustrator Alexander Glonin, Gritty Owls is a weekly comic, updated every Wednesday. The idea started with a few sketches of owls, and in no time the first episode was born. One episode consists of one page (with some exceptions for special occasions). The series debuted at East European Comic Con with a few copies of the first two episodes were given out for free.
Alexander Glonin - desenez de cand ma stiu. La fel citesc si benzi desenate, primele find Rahan, Bamse si Mickey Mouse. Am capatat un interes deosebit pentru desenele care alcataiau povesti intregi pline de magie, lupte si personaje fantastice. Prima banda am desenat-o cand eram in clasa a patra, dar cu timpul interesul s-a diminuat din cauza ca nu aveam cu cine sa discut BD. Totul s-a schimbat cu prima editie de East European Comic Con care mi-a dat iar stimulul de a desena si de a face benzi desenate. In vara 2013 am intrat in grupul Dezarticulat cu care am colaborat de atunci in diferite proiecte. In aprilie 2014 am inceput sa ilustrez un proiect personal impreuna cu Irina Turturean (script) - webcomicul saptamanal "Gritty Owls", la care lucrez incontinuu si acum.
Irina Turturean - nu vreau sa scriu despre mine ca nu am inspiratie. Man, i am a writer now!
Pentru mine, întâlnirea cu limba franceză a însemnat şi întâlnirea cu banda desenată. Mi s-a părut cel mai minunat mod de a spune o poveste – textul şi imaginea, sublimate într-un tot unitar. Primele mele benzi desenate au fost postate pe 30 Jours de BD (30joursdebd.com), urmate de publicarea unui album pentru copii: Edouardo, le renardeau (scenariu: Shuky), Ed. Makaka, Paris, 2008. Sunt cofondator al fanzinei Glorioasa Fanzină, care reuneşte tineri artişi, pasionaţi de bandă desenată, din România, dar şi din străinătate.Cred că a desena înseamna a reinventa lumea, după propriile mele reguli. În faţa unei foi albe de hârtie, cu un creion în mână şi cutia de acuarele lângă mine, sunt asemenea unui explorator într-un ţinut proaspăt descoperit. Fiecare linie cartografiază universul meu interior.
Jane Candy, pe numele ei Neli Morut, deseneaza de cand era mica. A inceput prin mazgalitul fetelor din Sailor Moon pe peretii camerei si toate caietele pe timpul scolii. A urmat facultatea de Arte (Grafica si Pedagogie) si a dezvoltat pe parcurs o mare pasiune pentru stilurile fantasy si pin-up. E fana Marvel si DC Comics. Mai face si caricaturi, portrete si alte desene girly.
Un renard roux.
Un renard procrastinateur.
Je suis d'la mauvaise herbe,
Braves gens, braves gens,
C'est pas moi qu'on rumine
Et c'est pas moi qu'on met en gerbe...
Octavian are 23 de ani, a absolvit colegiul de arte "A. Plamadeală" din Chișinău și Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca. Lucrează ca freelancer iar acum locuiește la Chișănău.
Dintotdeauna mi-a placut sa desenez si gasesc inspiratie peste tot in jurul meu, de la oamenii de pe strada sau de la metrou pana la glumele intre prieteni, intamplari adevarate sau tampenii care imi trec prin cap, mai toate ajung pe hartie si de pe hartie, direct pe blog. Am ales sa fac comics pentru ca imi place sa fac oamenii sa zambeasca.
Paun Florin Silviu,nascut pe data de 20 Martie 1989,in Bucuresti. Sunt un mare adept al benzilor desenate Japoneze...pe scurt "Manga". Acest stil Japonez mi-a intrat in minte inca de cand eram copil,uitandu-ma la Dragon Ball, Sailor moon, Digimon si acolo a ramas inca pana in ziua de azi. Odata ajuns la liceu am aflat ce era un manga,de unde venea si cum erea facut,fapt care m-a intrigat si mai mult. La sfarsitul liceului am decis pentru prima data sa incerc sa fac un manga si de atunci a pornit totul. De atunci am invatat tot ce am putut despre cum sa creez o banda desenata si am schitat personaje peste personaje cu scopul de a imi inbunatati ilustratiile. Cu toate acestea,am avut un singur gand in minte...sa ajung destul de bun ca intr-o buna zi ,multi alti copi sa fie fascinati de aceste benzi desenate Japoneze, precum si eu am fost la randul meu.
Percival Comics a luat nastere dintr-o idee mai veche pe care Attila si Razvan au pus-o la cale cu ceva ani in urma. Anul acesta au decis ca e timpul sa ii dea viata asa ca s-au pus pe treaba. Au creat personajele si personalitatile lor, au creat site-ul si primele episoade. In drumul spre succes au mai adus un membru in echipa – Alexandra, o tanara pasionata de literatura, filme, internet, publicitate si blogging (www.alte-povesti.com). Ea se ocupa de scripturi, introduceri etc. si de intretinerea paginilor de Facebook si Twitter.
Attila se ocupa cu desenele, grafica si postarile pe site. Este designer de peste 15 ani si hobby-urile lui sunt: muzica, desenul, orice e legat de 3D (animatie, modelare etc.) si este membru in mai multe proiecte de acest tip. O parte din lucrarile realizate pot fi vizualizate la adresa: www.zionart.net Razvan este implicat in activitatile de promovare si copywriting. Detine o experienta vasta in social media si promovare, fiind implicat in mai multe proiecte din online, cel mai drag fiindu-i Metal Silvae E-zine (proiect inceput inca din 2002 ce poate fi accesat la adresa www.metal-silvae.com).
Ma numesc Popa Constantin Daniel, am 24 de ani si sunt din Constanta. Sunt pasionat de desen, desi am inceput sa-l iau in serios destul de tarziu, incercat de nevoia de a ma exprima cat mai bogat intr-un mod vizual, lucru care m-a impins inevitabil catre banda desenata. Imi place sa lucrez traditional, sa ma joc cu tocul si penita, cu tusul si laviul de tus pe care din pacate de multe ori il confund cu cafeaua.
Puiu Manu este unul dintre cei mai prolifici si longevivi autori romani de benzi desenate, cu sute de planse publicate in cei 56 de ani de cariera, in reviste ca Universul Copiilor, Arici Pogonici sau Cutezatorii. Sub penita sa au prins viata Dim Dunareanu cat si personajele din "Toate panzele sus".
In arta ma consider mai mult un povestitor. Fie ca e o banda desenata, o ilustratie sau o schita,ideea fiecarei lucrari in parte are la baza o intamplare personala din viata de zi cu zi, o poveste a unui prieten, o calatorie etc. La toate acestea le adaug un final fericit, un concept diferit, o lume fantastica, le combin cu lucruri fantastice si teorii filozofice personale sau acolo unde e cazul lucurilor fara culoare le dau sansa de a fi colorate.
Un autodidact procrastinator hedonist si eclectic ce prezinta un microcosmos corporatist diminuat la o pauza de tigare pe balcon... satira despre procrastinare si oda compromisurilor compromitatoare inter-departamentale.
"What in the name of Aunt Petunia is going on here?" Ben Grimm (The Thing) in Super-Villain Team-Up Vol. 15
I can't draw. I'm not funny. However, I'm here. I told you guys! Something is wrong with this world.
Un tînăr satir cu o barbă de zile mari care face, drege, cîntă, scrie, blasfemiază şi, ocazional, desenează. Pentru că în zilele noastre multă lume desenează frumos şi cuminte, acesta preferă să deseneze urît şi porcos. Cu mausul! În Paint! Take that, society.
Pintilii Sorin aka Altaris sunt un animator profesionist deci licentiat in desen, actorie, comedie, fizica cuantica, limbi straine, fantezie si imaginatie.
Ma numesc Troy iar desenatul e pasiunea mea de mic copil. Am crescut cu Rahan,Pif, Almanahul copiilor si practic orice revista sau carte care avea desenat ceva in ea . Am desenat fara sa urmez vreun curs, am facut caricaturi,desenam monstrii si am incercat chiar sa fac si o revista bd si asta pana la 14 ani. In liceu (un liceu teoretic nu de arta) am umplut bancile de desene. Cand am intrat la facultatea de stomatologie am renuntat total la desen,timp de sase ani am desenat maxim un dinte si asta in primul an.La trei ani dupa ce am terminat facultatea si am inceput sa lucrez, m-am apucat si de un curs gratis online de desenat iar dupa un inca un an am realizat prima mea povestire in imagini. Asta e tot,sper sa va placa lucrarile mele prezente si viitoare!
Vali Sava are 31 de ani, este din Bucuresti si în materie de benzi desenate este autodidact. Este căsătorit si are o fetită de 6 ani pe nume Karina.
Original sunt din Adjud, incurajat de parinti am ajuns sa fac un liceu de arta in Focsani si la insistentele unor prieteni de-ai mei am terminat si Universitatea de Arte Decorative si Design din Bucuresti pe profil pictura murala. Mi-am dorit sa fac grafica in special ilustratie grafica dar nu am reusit . Eram fascinat de perfectiunea liniilor din acele lucrari. asa ca m-am angajat intr-o firma de advertising unde am mai aflat cum se fac vizualurile (ilustratiile)a fost un fel de armata pentru mine ,ce s-a intamplat prin firmele de advertising din Bucuresti. Asa ca m-am decis sa fiu pe cont propriu si sa lucrez pentru diferite firme ca freelancer. Cu un preieten de-al meu incercam sa tinem in viata acest blog postand lunar pe el lucrarele noastre. Prin cea ce fac, vreau sa ma alatur suitei de artisti care fac banda desenata din Romania. Sper ca pe viitor, si aici la noi fenomenul de Banda Desenata sa ia amploare.
Este exact cum ai fi si tu daca te-ai fi nascut exact in locu si momentu in care s-a nascut el. Terminat liceu de constructii in profil uman (adica avut privilegiul de a uita in scurt timp farma de limba latina ce s-a prins) Evitatat inrolarea obligatorie din vremea cu pricina devenind licentiat in Literatura Comparata - lb Engleza la Babes-Bolyai. Lucrat ca ajutor de bucatar ici, ca grafician colo, si ca freelancer 2d in general, toate fiind simple anexe la gratitudinea de a fi avut experienta oamenilor minunati intalniti. Pasionat de povesti transmise prin orice mediu (in sensu de storytelling), carti, natura, meditatie, si vicii.
Sunt un braşovean picat din cer căruia îi place să deseneze. Îmi place să râd şi îmi place să râd de ceea ce desenez. Îmi place că am nasu' mare, ca idolul meu. Dacă nu ştiaţi, îmi plac crocodilii şi aş vrea să deţin unul odată. Dacă nu, măcar o balenă. Îmi plac câinii şi nu-mi place Elveţia. Nu ştiu, nu-mi place mie. Încerc să fac desene cât mai originale şi să caut metode cât mai interesante de desenat. De asemenea, încerc să fiu cât mai puţin serios.
Mă numesc Vlad. Întotdeauna mi-au plăcut benzile desenate, mai ales autorii europeni (Jean Giraud, Milo Manara, Lee Ivas, etc) influența acestora fiind prezentă în lucrările mele. De asemenea mă ocup cu ilustrații pin-up în stilul tradițional și animație 3D.
M-am nascut la Zalau in 1984 si intr-o zi, asa pe la vreo doi ani, am descoperit ca imi place sa desenez. Mult. Cel mai mult. Asa ca pe la vreo 14 ani m-am mutat la Cluj unde am facut liceul de arte plastice si apoi facultatea la sectia de grafica. Inca de mic mi-am dat seama ca imi place sa rad: cu lumea, de lume, langa lume etc. Din acest motiv am dat-o pe comics-uri, si nu m-am oprit din ras de atunci...
Am facut parte dintr-o generatie de consumatori cartoon network, am trecut mai tarziu la cei ce urmareau Anime-urile de pe RTL II iar apoi a inceput ca printr-un miracol sa ma preocupe arhitectura,. Am trecut pana la urma la benzi desenate si acum incerc sa imi dau seama cum sa le combin pe toate sau cu ce sa raman de la fiecare.
Anna Benczedi la job ilustrează cărţi pentru copii, în timpul liber devorează graphic novels şi marshmallows. A publicat în Glorioasa Fanzină, Urban Comics şi Ţara desenată, iar acum lucrează la Ştima Apelor ca desenator şi colorist. Se antrenează astfel pentru a deveni autoare de super webcomic-uri interminabile cu care să cucerească internetul.
Totul a inceput intamplator. Nu mai stiu de ce si cand m-am apucat sa desenez. Cred ca am vrut sa le demonstrez celorlalti ca nu trebuie sa te nasti "talentat" pentru a desena. N-am avut norocul unei educatii artistice ("artistii mor de foame" mi s-a spus) asa ca a trebuit sa invat singur. Am luat-o pas cu pas am vizionat tutoriale, am invatat sa folosesc softurile grafice si iata, am ajuns in Revista Comics. Pentru mine este o mare realizare sa apar intr-o revista de profil si lucru acesta ma obliga sa continui, sa ma perfectionez si sa vin intotdeauna cu o banda mai frumoasa, mai lunga si mai bine realizata decat precedenta. Desenul (ca si scrisul) iti da puterea unui zeu. Tu esti stapanaul a tot ce iese de sub creionul tau. Tu creezi lumile, tu le distrugi, ii ajuti pe cei buni, ii pedepsesti pe cei rai. Intotdeauna mi-au placut lucrurile pe care nu ti le poate lua nimeni, in cazul unui artist - imaginatia! Sunt inca la inceput si mai am multe de invatat. E un drum lung, dar frumos.
Imi place foarte mult sa desenez. Iarta-mi te rog descrierea dar momentan am o gramada de treaba cu facultatea si nu-mi vine mare lucru in cap.
Mai intai a fost omienousute86.blogspot.com si acum a aparut “The Yar of the Pioneer”, o carte despre niste pionieri ca toti ceilalti. Scrisa intr-un fel de engleza.
Pentru mine, benzile desenate şi ilustraţiile sunt un pretext pentru a experimenta cu tehnici cât mai diferite. Mi se pare că este un domeniu care oferă multe posibilităţi de exprimare, dintre care multe nu sunt încă explorate sau cunoscute. Care ar fi acestea ? Asta aş vrea să descopar si eu.
Artist plastic grafician & realizator de filme de animaţie din anul 1981. A semnat animaţia la 32 de filme pentru copii şi regia la două filme de autor, în cadrul Studioului cinematografic „Animafilm”. A avut onoarea să colaboreze cu importanţi regizori ca Nell Cobar, Zaharia Buzea, Gopo, Virgil Mocanu, Liana Petruţiu, Lucian Profirescu, Mihai Bădică, Zoltan Szilagy. Grafician şi caricaturist editorialist al „Jurnalului Naţional”, colaborator al săptămânalului „Formula As”şi, ocazional, al cotidianului francez „Courrier International”. Are 7 expoziţii personale, zeci de expoziţii de grup, 44 de premii naţionale, 23 de premii internaţionale, lucrări în diverse muzee şi colecţii private, în ţară şi străinătate. A realizat coperte şi ilustraţii de carte, benzi desenate, cărţi poştale şi afişe.Iniţiator şi director artistic al Salonului de Grafică Satirică „Damigenius” - Huşi.
Sunt un Capricorn nascut in 1969 pe undeva prin Iasi.Lumea desenului m-a captivat ceva mai tarziu(desenele de pe asfalt nu se pun la socoteala) pe bancile scolii Stefan Luchian din Botosani.Influentat de cartile citite,am continuat studiile la Liceul de Marina Braila si dupa aceea cu diploma de electromecanic in buzunar,am cutreierat prin toata lumea vreme de zece-doisprezece ani pe navele flotei romanesti.Apoi mi-a fost de-ajuns.
Cealalta aventura, in lumea umorului romanesc, a inceput in 2001 printr-o colaboarare cu Monitorul de Botosani ,ilustrand aproape zilnic textele care meritau asa ceva. In mod firesc au urmat doua-trei festivaluri de umor (“Lama de ras” si “Umor … la Gura Humorului”)amestecate putin si cu “Aspirina saracului”.Si uite asa au trecut anii.
In prezent sunt atras tot mai mult de arta digitala si modelarea 3D.Iar acest lucru se pare ca imi ocupa o buna parte din timp…
Hello!
I'm Cristiana Voinea, a.k.a. Blacksmiley. My job is to unlock new worlds.. Meaning that I'm a concept artist! I also make comics in my free time and chat with the other voices in my head whenever I'm not drawing... okay maybe I shouldn't have mentioned that. Anyway! If you want to see more of my works, check out my Artstation profile, which also has links to the other websites I am active on
Nascut in 1971 in Piatra-Neamt. De mic am indragit revistele Rahan si Pif cu care am crescut si de unde ma inspiram in desenele mele. Am frecventat cursurile de desen ale Casei Pionerilor si Soimilor Patriei din oras. Ma consider mai mult un autodidact. Prefer tehnicile clasice de desen cu hartie, creion, pensula, tus si acuarela. Indragesc mult stilul franco-belgian de benzi desenate. Primul meu album de benzi desenate apare in 2008 - “Sexy Beach”. Acum lucrez la un album cu subiect auto “Donne e motori”.
Nascut in insorita Slobozie, de mic Costin Patru si-a aratat dorintza de a evada in alte dimensiuni. Filmele Science Fiction ale anilor '80 se poate spune ca l-au ajutat intr-o mare masura. Benzile lui desenate contizneau inca de la inceput (de la 6 ani) multe omagii si detalii despre care oamenii mari nu ziceau decat ca-s 'copiate de la televizor' (unii-i zic chiar si acum asta). Cu toate acestea, Costin Patru a reusit multe in copilaria lui: a fugit cu dinozaurii-strutz de T-rex in Jurasic Park, a inlemnit de frica sub canapea asteptandu-l pe Chucky,, a fost convins ca There can Be only One, dupa ce Connor l-a decapitat pe Kurgan, a cantat cu orga navei extraterestre din Intalniri de gradul III ( desi E.T nu prea l-a impresionat) , a fugit pe stanci cu ultimii mohicani, in final, a stat la masa cu Reservoir Dogs si nu si-a dat cu parerea despre Madonna. Terminandu-si studiile la Universitatea de Arte Plastice Buuresti ( sectzia Grafica de Sevalet + Master) dupa catziva ani de ucenicie prin 2 platouri de filmare si un set de televiziune, Costin Patru a realizat ca inca mai poate recita discursul de batalie din Braveheart, fapt care nu-l ajuta in mod special asa ca s-a apucat de comics, sa spuna cu adevarat ce trebuie spus.
Eugen lucreaza full-time ca brand designer pentru Brandient. In timpul care-i ramane deseneaza Fredo&Pid'jin si tine un curs la facultatea de design din cadrul Unarte. A inceput proiectul Pid'jin in 2005 alaturi de Tudor Muscalu.
Tudor scrie Fredo&Pid'jin. El este user experience designer la Adobe Romania, si inainte de Adobe a lucrat mai multi ani ca arhitect.
Artist bucurestean pasionat de ilustratie, concept art si benzi desenate.
Momentan ma ocup de Ars Moriendi, in colaborare cu Vasile.
Mai multe despre mine pe www.elenabarbu.com
Printre hobby-uri artistice precum ilustratie, origami si design de produs, banda desenata este ca un strop de magie si de culoare in viata mea. Toate experientele, ideile, sentimentele si cunostintele adunate de-a lungul timpului sunt selectate si folosite in crearea unei lumi pline de creativitate, unde personajele nu sunt doar actori pe o scena, ci camarazi de drum. Si ceea ce este si mai minunat este faptul ca oricine poate fi un drumet al acelei lumi, unde surprizele sunt la tot pasul. Si niciodata acel drumet nu va pleca cu mana goala, ci va veni inapoi in lumea reala cu o lectie de morala, o gluma amuzanta sau macar cu o poveste de impartasit cu ceilalti. Cine stie, poate si voi veti fi cititorii/drumetii benzilor mele desenate! (Da, si Tybow va fi acolo; el deja va saluta!).
Desenez de cand ma stiu, de mic am fost atras de actiune, de tot ceea ce reprezinta dinamica... poate de aceea, acum, am ca profesie animatia dar ca si pasiune , banda desenata . Mai mult autodidact , am avut ca repere , RAHAN, PIF , ASTERIX si CORTO MALTESE . Am ajuns sa profesez desenul animat tot datorita benzilor desenate... dar asta e o alta poveste.
Isi face debutul ca desenator bd in 1999 in suplimentul Mini Azi, publica banda desenata in mai multe reviste si fanzine: Mini-azi, Gazeta de Sud, TV Sud, Ora, Conflict, Editie Speciala, Republica Oltenia, AH,BD!, Sanki, Academia de Umor, Hardcomics, Carusel, Helion, Rahan, Flasneta, Mog (Belgia), Staruorzzz (Polonia), Comic+, Kids Attraction. primeste trofeul Sandu Florea in 2003 pentru "the best comic book inker of the wear"
Desenez. Alb-negru, color. Da, imi place. Si imi plac si benzile desenate. Si am terminat si liceu si facultate de arte, si da, cred ca asta m-a ajutat in ceea ce fac. Si da, sper sa ma publice Octav si in nr.2. Pa ce!
Intr-o dupa-amiaza de arsita mare, de inceput de iulie, o tanara de 20 de ani iesi din camaruta in care statea cu chirie la niste locatari din ulicioara S., si, ajunsa in strada, se indrepta incet si oarecum nehotarata spre podul K... apoi inchise cartea lui Dostoievski si se apuca sa deseneze. E de notat faptul ca aceasta tanara are o pasiune devastatoare pentru Bergman, dupa cum se poate observa si in avatar.
Originar din Constnta, Laurentiu a absolvit Scoala Populara de Arte, are cateva expozitii la activ si face grafica in 3DS MAX,ZBrush si Photoshop
Cristina Moise ( + alter-ego-ul mai pitoresc Lisa Popescu) este o ilustratoare pe traditional si digital. Ii plac ilustratiile si benzile desenate si aspira ca intr-o zi munca ei sa fie la fel de haioasa ca meme-urile de pe internet, acestea fiind pline de intelepciune despre conditia umana. Nu a studiat niciodata desenul la nivel academic, dar slava Internetului, exista multi artisti faini pe lume de la care se pot invata multe.
Este creatoare webcomicului Lisa Popescu si posteaza regulat ilustratii mai complexe in portofoliul ei pe Behance.
Exista undeva un oraş cu trei nume în trei limbi diferite - acolo, în 1985, s-a născut Maria Surducan. 24 de ani mai târziu termina Artele. Întrebată şi totuşi, tu ce faci în viaţă, dă din colţ în colţ şi răspunde, cu o mână ilustraţie de carte, cu o mână grafic design, cu cealaltă mână bandă desenată în cealaltă mână ţin ceaşca de cafea. Mai coordonează Glorioasa Fanzină, dar asta e altă poveste. Acum plănuieşte un album de bandă desenată.
Nascut in Mangalia, Mihai deseneaza de cand era mic copil iar cand avea 11 ani deja ilustra zeci de pagini cu benzi desenate. La numai 19 ani, in urma Salonului de Benzi Desenate din 2006, lucreaza la primul sau proiect de benzi desenate: "Istoria alternativa a literaturii romane" -in colaborare cu scenaristul Luca Dinulescu. A mai publicat "DUPA GRATII" prima banda desenata pentru detinutii din Romania si CIUTANUL vol I, editura Dacica, primul roman grafic romanesc despre fotbal. Alte doua proiecte, "O scrisoare pierduta" si "Piatra Sacra" sunt finalizate si asteapta lumina tiparului, intre timp lucreaza la "Ciutanul" volumul 2.
Sunt născut si crescut în Ploiesti (de aici sângele negru si mirosul ciudat) în anul în care Cernobîl a făcut poc. Mi-am petercut copilăria absorbând desene animate si orice lucru ce nu implica abilităti sociabile. Multumită Cartoon Network-ului am învătat engleza dar cu un pret.. am ajuns să gândesc de multe ori în engleză, lucru care mă afectează în comunicarea de zi cu zi. De multe ori gândesc ceva ce sună bine în capul meu dar în română nu are niciun sens (ca Inna, doar că invers). Deci urs cu mine.
Nascut in 1978, in Bucuresti. Inca traiesc si muncesc aici, va anunt eu cind emigrez in Bulgaria. Am studiat (in)Jurnalism fiind interesat de caricatura de presa. Am facut design in publicitate si interactiv, pe briefuri inexistente sau scrise prost. Il respect foarte mult pe Sorin Anghel, creator roman de benzi desenate de la care am invatat foarte mult. Traind pe meleagurile astea, nu reusesc sa pricep manga si super-eroii.Proiectul personal este "eJungla", site de ilustratii si nefelicitari.
Pasionat de benzi desenate inca din anii scolii. Sunt un adept al desenului cu tenta comica. Am abordat toate genurile de desene si publicatii cu diverse destinatii. Am publicat 6 albume personale de benzi desenate,sute de carti pt. copii,manuale de scoala,coperti,afise. Am lucrat cu 3 studiouri de desene animate,2 firme mari de advertising. Participant la expozitiile de ilustratii de la Bolognia 2004,la saloanele de benzi desenate din Romania si Belgrad (2010). Am colaborat cu peste 30 de edituri. Am publicat in 2004 o carte ilustrata in USA.
sunt Artist si asta tine de destin. Nu e ceva ce am ales in viata ci doar am acceptat ca singur sens al existentei umane. Instinctual am gasit desenul la baza oricarei manifestari creative; Desenez ptr ca: cercetez, observ, inteleg, imi place, imaginez, ma eliberez, comunic, emotionez, inspir, ma identific... I DRAW - I Live
Mereu mi-a placut sa desenez si sa fac oamenii sa rada, desi un raspuns mai onest este ca imi place cand oamenii ma considera funny. Sursa mea principala de inspiratie au fost desenele animate si cred ca asta se cam vede, dar am ales sa lucrez la un comic pentru ca nu ma pricep la animatie si nici nu am timp sa invat. Sunt anglofil si pokemonul meu preferat e Blastoise.
Salut! Mă numesc Radu Florin Stoican A.K.A. RaduS. M-am născut în Bucureşti în anul 1999. Desenez de când aveam doi ani, descoperind atunci că mina de creion poate fi folosită mai mult ca instrument decât ca aliment... Îmi plac foarte mult desenele animate americane, sau în stil american; asta vreau eu să fac. Fac desene nostime, dramatice sau înspăimântătoare.
Numele meu este Radu Rosca si am ca pasiuni: artele marţiale ,pizza si cititul tuturor romanelor noir \ detective pe care le gasesc.
Am ca principala ocupaţie desenul grafic si ilustraţia ,cam.. de cand ma stiu.
In 1 - 4 ,m-am plictisit ingrozitor la orele de "arta" la care eram "supus" de "doamna" profesoara. Am terminat in cadrul Liceului de Arte "Marin Sorescu" din Craiova , specializarea Arhitectura ,iar in prezent sunt student la UNArte Bucuresti.
Deasemenea, lucrez, la un storyline “detective\ thriller” ,care va fi lansat (foarte posibil alaturi de ilustratile autorului) in prima jumatate a anului 2017.
Prima limbă pe care am învătat-o si care m-a ajutat să comunic a fost cea a liniilor. Pe la nouă ani, în mintea mea s-a născut o dorintă: să pătrund tainele animatiei. M-am trezit asadar în studioul lui Victor Antonescu, unde înainte de a putea pune creionul pe hârtie pentru a realiza prima animatie, am fost pusă să explorez universul benzilor desenate. După câtiva ani si numeroase explorări (grafică, pictură, metal), mă întorc către pasiunea născută atunci, drept pentru care acum lucrez la romanul grafic Zbeng & Zbântui.
Am inceput sa mazgalesc pentru prima data in atelierul de pictura al mamei mele...imi placea la nebunie ce facea maica-mea si eram mereu atenta la meticulozitatea cu care lucra... Am urmat apoi Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau, apoi am plecat in Iasi la Facultatea de Arte plastice, unde am studiat grafica publicitara si de sevalet. cel mai frumos a fost cand in facultate am redescoperit ilustratia de carte si benzile desenate de care m-am indragostit iremediabil. multe din personajele mele sunt inspirate de prietenii sau oamenii din jurul meu de care nu cred ca m-as putea lipsi vreodata. Creez din suflet si asta este singurul meu refugiu. nu sunt adepta desenului pe calculator si raman cu incapatanare la ideea desenului traditionalist.
Desenez de mica, am facut o pauza pana prin clasa a 10 si apoi m-am reapucat cu un scop clar si precis: admiterea la facultatea de arhitectura. Am luat-o si pe asta. Am intrat si mi-am vazut de treaba pana prin 2006, cand m-am apucat de desenat manga. De atunci s-au petrecut foarte multe aproximativ 300 de pagini A4 de povesti in 2 serii, Bookchasers si Collector of Fairytales, o diploma si un job de arhitect.
Din fericire (sau nu) nu o sa va delectez in incursiunea mea in revista comics cu benzi desenate in stil japonez ci cu...ceva diferit inspirat de basmele copilariei.
Robert Matei, Lautrec pentru o parte din prieteni si Robert Obert pe net, nascut prin Ploiesti din bunavointa moaselor si a mamei care abia astepta sa fumeze o tigara. Pe la facultatea de arte s-a absolvit de orice pacate vechi si a dat curs celor noi, mai cizelate. Freelancing de multa vreme,the Lautrec s-a apucat de banda desenata din nou pentru a-si implini visul, cu dorinte impertinente de Marvel Comics cand s-o face mare. Impatimit al spiritualului dar si al bauturilor fermentate, deseneaza zilnic , atat profesionist cat si terapeutic.
Cand esti crescut intr-un mediu in care arta, in special banda desenata si animatia, este subevaluata si vazuta doar ca un joc copilaresc, este greu sa depasesti un anumit prag psihologic, sa reinveti sa te iei in serios sau sa nu privesti cu suspiciune evolutia ta ca artist. Dar eu unul mi-am revenit miraculos de repede, in numai cinci ani. In 2008, dupa ce am iesit de pe bancile facultatii de arhitectura, m-am hotarat sa inspir aer proaspat de Berlin (lipsit de orice efect artistic asupra-mi) si m-am reapucat sa invat sa desenez. Rezultatele au intarziat sa apara. In 2013 am publicat la Image Comics "The End Times of Bram and Ben", comicul pe care-l consider debutul meu ca artist profesionist.
Vali Ivan s-a născut pe 31.12.1961 la Turnu-Măgurele. A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică, în 1989 şi a lucrat câţiva ani la CFR. A debutat cu caricaturi în 1990 în paginile ziarului Dreptatea, unde va publica şi primul său serial BD, Isprăvile lui Zâmbărică, zilnic, vreme de trei luni (1992).
Din 1994 a devenit caricaturist profesionist şi a lucrat pentru cele mai importante publicaţii din România, Evenimentul Zilei şi Expres Magazin (1994-1996), România Liberă ( 1996-1997), Adevărul ( 1997-2002), TVMania şi Gazeta Sporturilor (1998-2000).
Din 2002 până în prezent publică în Jurnalul Naţional un editorial zilnic de caricatură şi o pagină de benzi desenate în care satirizează evenimentul politic al săptămânii.
În 2005, anul centenarului dispariţiei lui Jules Verne, Vali Ivan publică la editura Egmond, în premieră mondială, albumul Cinci săptămânii în balon, adaptare după romanul cu acelaşi titlu.
În 2010, înscriindu-se în mod natural în proiectul Jurnalului Naţional, „Mişcarea de rezistenţă”, de conservare şi promovare a adevăratelor valori culturale româneşti, creează o nouă bandă desenată, Iancu Jianu –semnul eroului. Pentru acest album, Vali Ivan adoptă stilul grafic realist, în conformitate cu scenariul povestirii şi se documentează minuţios pentru banda sa desenată, începând cu inserţia protagonistului în epoca istorică şi terminând cu decorurile şi veşmintele personajelor. Dinamismul naraţiunii, cu numeroase întorsături de situaţii, acţiunea în cascadă, realismul personajelor şi personalităţile lor bine conturate, practic invită cititorul să trăiască pe viu emoţiile personajelor de hârtie.
Am văzut lumina zilei în orasul Constanta, în 31 ianuarie 1950. În timpul scolii toate caietele si manualele au fost torturate de manifestările mele "artistice". Mai târziu am dat nas în nas cu banda desenată. Revista Cutezătorii a initiat un concurs national de bană desenată. Am făcut un scenariu, apoi am pus pe hârtie imaginea poveștii. Plansele erau desenate în tus negru. Povestea benzii desenate se numea "Planeta de metal". Am timis materialul si spre surprinderea mea am luat marele premiu, un aparat de radio cu tranzistori. Astfel, au apărut de-alungul timpului, pagini întregi cu banzile desenate după scenariile mele ca: "Taina vasul Evanghelis", "O mică greseală", "Delfinul", "Isprăvile lui Drege tot", "Aladin", iar după un scenariu al domnului Zotta, "Cimpy" si multe altele. De asemenea, am fost primul autor de bandă desenată crestină cu "Cel mai bun om", o povestire despre viata lui Isus. În Revista Bucuria copiilor am avut un serial în imagini, "Bobită cel istet". Am colaborat si cu revista "Doina" unde de asemenea, îmi apărea o bandă desenată despre o familie descurcăreată. Din 2008 până în 2011 am făcut bandă desenată despre un ursulet, Benny si minunatii lui prieteni, Vulpita, Iepurasul, Viezurele, Testoasa în cadrul revistei ERC PRESS.
Desenez de cand ma stiu, da’ mai nou imi place sa desenez cu un scop. De exemplu, fac desene animate. Si cand nu fac desene animate, fac comics sau ilustratii. Si cand nu fac nici comics nici ilustratii nici desene animate, fac papusi. Sau fursecuri, sau strudel, sau pajitura cu branza si piersici, sau... ehem. Acum cel mai mult invat germana. Si ma mut.
Desenez de cand am invatat sa tin un creion in mana, asta insemnand de pe la un an si cateva luni si de atunci asta e metoda cea mai buna de a ma deconecta si de a materializa toate nebuniile care-mi trec prin cap. Folosesc in mare parte Photoshopul pentru ilustratii si benzi desenate. La benzi desenate prefer sa fac schita si inking-ul de mana si doar sa colorez cu ajutorul computerului. Am publicat in cateva numere ale revistei Otaku Mag si ilustratii in albume ca: "Peper Project" si "Maliki" si o mica banda desenata pe forumul "VDM", am doua expozitii personale la activ, ambele au avut loc in Galati. Recent am publicat in "The Book of George" lansata la festivalul de la Angouleme. Am studiat la Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin" din Galati si la Universitatea "George Enescu", Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design din Iasi sectia grafica publicitara. In perioada facultatii am obtinut si o bursa de studiu "Erasmus" la Metropolitan University din Manchester unde am avut parte de experienta deosebite in domeniu.