Kids ComicsFest e un eveniment gandit special si dedicat celor mai mici pasionati de benzi desenate, atat cititori cat mai ales desenatori! Weekend-ul 1-2 iunie de la 1Up Gamers Pub (zona Piata Amzei) va fi plin de ateliere de desen, ilustratie, manga si benzi desenate, concursuri cu premii si alte surprize. Aleea Micilor Artisti da ocazia celor mai tineri creatori sa isi expuna si sa-si vanda operele. Un nou numar al revistei Comics Kids va fi lansat aici insotit si de o mica expozitie a micilor autori!
Mascota evenimentului si ilustratie afis: CrocoMatilda de Delideseneaza
Programul acestei editii: aici
O plimbare la Kids ComicsFest 2024: aici
In weekend-ul 3-4 iunie, cei mai mici cititori de benzi desenate se strang la KIDS ComicsFest pentru 2 zile pline de ateliere, desene pe asfalt, Aleea Micilor Artisti, live drawing pe tablete grafice, animatii, magie si baloane de sapun! Primul eveniment cu benzi desenate dedicat special copiilor are loc la 1UP Gamers Pub din Mendeleev nr. 29 (zona Piata Amzei/Piata Romana). Intrarea si atelierele sunt gratuite si nu necesita inscriere. Eveniment organizat de Bucuresti ComicsFest. Multumim lui Emanuel Pavel (Manugrafix) pentru iepurasul Puf mascota evenimentului si Delideseneaza pentru logo.
Cum a fost la aceasta editie: aici
O plimbare la prima editie de Kids ComicsFest: aici
Pe 10 si 11 septembrie benzile desenate, webcomicurile, autorii si cititorii lor isi dau din nou intalnire la Bucuresti ComicsFest! Se anunta un weekend plin de expozitii, live drawing-uri, animatii, prezentari, testari de tablete grafice si ateliere de benzi desenate. Locatie este tot clubul de stand up comedy ComicsClub (Nerva Traian nr.4).
Cosplayerii sunt bineinteles bineveniti si primesc o revista sau o bautura din partea casei si nu vor lipsi nici tablete grafice Wacom. Anul acesta avem si 3 locatii partenere care vor pregati expozitii si activitati dedicate: Red Goblin (Stirbei Voda nr. 4), 1UP Gamers Pub (Mendeleev nr.29) si Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr.38).
Cum a fost la editia din 2019: aici
Ilustratie afis: Flaviu Pop
Programul si mai multe detalii pe: aici
Expozitii de comics, webcomics si benzi desenate, reviste, albume, graphic novels, live drawing, figurine, boardgames si multe altele! Librarii de benzi desenate, edituri, Aleea Artistilor si ateliere de desen. Stickere, caricaturi si animatii. Toate la un loc la Bucuresti ComicsFest in weekend-ul 28-29 septembrie intr-o locatie foarte prietenoasa Comics Club (Nerva Traian nr.4).
Intrarea libera.
Mai multe detalii despre participanti si program in curand [aici]
Multumim Pisica Patrata pentru grafica de pe afis. Design Larisa Alexandru.
Programul si mai multe detalii pe: aici
Ai crescut cu benzile desenate din Pif, Mickey Mouse sau Mihaela? Sau de abia acum ai pus prima data mana pe o revista de benzi desenate? Esti un fin cunoscator, a se citi obsedat, al celor mai noi scenarii si trenduri din lumea supereroilor sau doar iti place sa te delectezi din cand in cand cu cate un webcomic amuzant? Cauti benzi desenate pentru copii sau comics underground pe care nici autorul nu le intelege? Nici nu conteaza! Oricum esti invitat la Bucuresti ComicsFest 2016, evenimentul unde incercam sa iti aducem la un loc cat mai mult din ce inseamna benzi desenate in Romania: reviste, albume, romane grafice, webcomicuri, autori profesionisti si desenatori amatori.
Avem peretii plini de benzi desenate si un program incarcat de ateliere si sesiuni de live drawing, din ora in ora poti urmari cate un artist cum deseneaza si daca esti foarte-foarte cuminte, poti pleca acasa cu un autograf!
Ne vedem pe 1 si 2 octombrie la Epic Bar, pe strada Coltei nr.50, pentru editia cu numarul cinci a Bucuresti ComicsFest. Intrarea libera!
Intrare este libera iar afisul de anul acesta e semnat de Xenia Pamfil.
Programul si mai multe detalii pe: aici
Cum ne-am obisnuit deja Bucuresti ComicsFest strange la un loc mai tot ce inseamna benzi desenate romanesti, de la an la an tot mai multe si mai variate. Edituri, autori independenti si webcomics, reviste cu supereroi autohtoni sau de peste oceane, albume si fanzine, figurine si boardgames toate intr-o locatie noua si foarte prietenoasa: Lente & șotron de pe Pache Protopopescu nr.20. Locatia va fi un labirint al placerilor, fiecare camera va invita la darts, fuzzball, playstation si altele iar cireasa de pe tort va fi banda desenata la cel mai inalt nivel, la mansarda mai exact!
Intrare este libera iar afisul de anul acesta e semnat de Alex Tamba.
Bucuresti ComicsFest este organizat de RevistaCOMICS in colaborare cu EAT Comics, editura care publica The Walking Dead Romania.
Programul si mai multe detalii pe: aici
Weekend-ul 16-17 e dedicat benzilor desenate! Iulius Mall gazduieste pentru al doilea an consecutiv Iasi ComicsFest, evenimentul care prezinta publicului iesean cele mai noi aparitii din lumea benzilor desenate romanesti. In cele 2 zile vizitatorii pot urmari in expozitie lucrarile a peste 30 de autori, pot participa la ateliere si discutii despre benzi desenate, pot poza pentru caricaturi sau pot sa testeze boargame-uri; vor avea loc sesiuni de live drawing si proiectii de benzi desenate iar cei mici isi pot face poze cu supereroii preferati. Sambata la ora 17:00 se vor lansa cele mai noi publicatii: Abatia, The Walking Dead, Terapie de Basm, Revista Comics si albumele "Castelul din Carpati", "Povesti", "Profetia Urbana", "Zobb" si altele.
Autori participanţi: Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Ionuţ Popescu, Robert Obert, Valentin Sava. Invitaţi speciali din Iasi: Bogdan Kelaru, Adrian Serghie.
Programul si mai multe detalii pe: aici
Asociatia de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu »/APIVS si Asociatia « Solidarité 35 Roumanie »/S35R vor organiza în zilele de 3, 4 si 5 aprilie 2015 a Treia editie a Festivalului International de Benzi Desenate din Sibiu în sala CIT a Primariei Municipiului Sibiu.
In timpul celor trei zile de Festival, publicul se va putea întâlni cu autori si le va descoperi operele. In cadrul Festivalului sunt propuse diverse activitati pentru a familiariza publicul cu toate stilurile de benzi desenate (BD), comics, manga, BD europeana.
Festivalul îsi va deschide portile vineri, 3 aprilie la ora 18,00 în sala CIT a Primariei Municipiului Sibiu din Piata Mare când va avea loc inaugurarea si o prezentare generala a autorilor invitati. Week-endul va fi ritmat de conferinte, dedicatii, work-shopuri si meciuri de BD.
La cea de-a Treia editie a Festivalului vor fi invitat doi autori francezi si 8 autori români. Editia 2015 va fi ocazia de a celebra trei aniversari importante : 90 de ani de banda desenata româneasca, 50 ani de existenta a Editurii « L'Ecole des Loisirs » si 25 de ani de Banda desenata a Centrului Belgian din Bruxelles, Belgia.
In cadrul Festivalului va fi organizat un concurs de benzi desenate adresat tinerilor între 11 si 18 ani. Participantii la concurs trebuie sa realizeze o plansa A3 de BD cu tema « Comorile pierdute din Sibiu ».
Programul si mai multe detalii pe: www.bdsibiu.ro
Cea de-a 24-a ediţie a acestei manifestări unice în peisajul artei româneşti (şi cea mai longevivă) va avea loc între 17-19 octombrie 2014 la Muzeul de Artă din Constanţa. Cei mai reprezentativi autori de benzi desenate din România îşi vor prezenta cele mai noi albume BD: - Ioniţă Tunsu, Haiduc de Bucureşti, desene de Puiu Manu, scenariu de Marius Leştaru; - Abu-Hassan, desenat de Şerban Andreescu după opera lui I. L. Caragiale; - Zobb – un extraterestru în Bucureşti, scenariu şi desene de Octav Ungureanu; - Zbeng şi Zbântui, scenariu şi desene de Raluca Dragomir. Se va lansa, în premieră naţională, albumul Felicia, povestind întâmplările unei tinere de origine romă în Suedia. Albumul este realizat de autoarea suedeză Sara Olausson şi publicat de către editura Pionier Press în suedeză şi engleză. De altfel, tema acestei ediţii a salonului va fi, pentru prima oară în istoria sa, "BD feminin la plural" - despre prezenţa şi influenţa autoarelor de benzi desenate în peisajul editorial din România şi Suedia. La masa rotundă organizată în acest scop vor participa, alături de artista bucureşteancă Raluca Dragomir, autoarele suedeze Sara Olausson şi Joanna Hellgren, precum şi editoarea suedeză de origine română Arina Stoenescu. Alte puncte forte al manifestării vor fi întâlnirile cu invitaţii francezi ai salonului, romancierul Yan Marchand (doctor în filosofie) şi graficianul Yann le Bras dar şi cu realizatorul TVR Ion Lucian Ciucu, care va prezenta filmele sale documentare despre lumea benzii desenate. În fine, publicul va putea achiziţiona cele mai noi reviste şi albume de bandă desenată, unele dintre ele personalizate cu autografe desenate de autorii prezenţi, copiii vor putea participa la ateliere de iniţiere în banda desenată, animate de Octav Ungureanu, şi, alături de părinţii lor, vor putea admira numeroasele expoziţii personale sau tematice, dintre care se remarcă Vendetta, realizată după banda desenată cu acelaşi titlu semnată de francezul Eugene Giraud (cunoscut de către cititorii revistei Vaillant drept Eu. Gire) şi expoziţia de planşe originale Căpitanul Ro, desenate de maestrul Puiu Manu după un scenariu scris de profesorul universitar Adrian Cioroianu. Domnul Adrian Cioroianu, cunoscutul scriitor şi realizator TV, va fi, ca de obicei, amfitrionul manifestării. Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România este organizat de Alianţa Franceză din Constanţa, cu sprijinul Muzeului de Artă, al Ambasadei Franţei, al Asociaţiei de prietenie Brest-Constanţa - "ABC", The Swedish Arts Grants Committee (Konstnärsnämnden), Inspectoratul Şcolar Judeţean , şi a diverşi sponsori precum CMA, Expertissa, Latina, Arpinav sau editurile HAC!BD şi Pionier Press.
Ajuns deja la a treia editie, Bucuresti ComicsFest promite sa stranga si anul asta la un loc mare parte din ce inseamna benzi desenate romanesti: edituri, autori, cele mai noi publicatii, expozitii de comics si benzi desenate din toate colturile tarii, proiectii, boardgames si graffitti.
Dimineata sunt programate ateliere de desen pentru copii, apoi pentru cei mai experimentati; sambata, editura HAC!BD a pregatit o lansare speciala si va invita la o limonada preparata de Setila si inghetata de Gerila iar Pisica Patrata isi va pune amprenta pe peretele lateral al galeriei Saint Ink, care si anul acesta va gazdui Bucuresti ComicsFest.
28, 29 iunie @ Galeria Saint Ink, str. Doamnei nr.3
program 11:00 - 20:00, intrarea libera
Programul si mai multe detalii pe: www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro
A doua editie East European Comic Con (EECC) va avea loc in Bucuresti in perioada 9 – 11 Mai 2014 la ROMEXPO. Conventia EECC se adreseaza pasionatilor de filme si seriale de televiziune, benzi desenate, animatie si animatie japoneza (anime), jocuri video, jocuri de societate ( boardgames si card games), literatura fantasy si SF, tehnologie IT.Unul dintre invitatii celei de-a doua editii EECC este Jason Momoa. Actorul hawaiian este cunoscut, in special, pentru faimosul rol din serialul de televiziune Game of Thrones – Khal Drogo. Jason Momoa l-a mai interpretat pe Conan, in Conan the Barbarian, cat si pe Ronon Dex in serialul Stargate: Atlansis. Fiind unul dintre invitatii de onoare, Momoa va participa alaturi de ceilalti actori invitati la Panels, in cadrul carora vor avea loc sesiuni de intrebari si raspunsuri intre actori si fanii acestora. De asemenea, vor participa la sesiuni fotografice si de autografe.Locatie: Pavilion C5, C6, E1
Program de vizitare:
09.05.2014, intre orele: 16:00 – 21:00;
10.05.2014, intre orele: 9:00 – 20:00;
11.05.2014, intre orele: 9:00 – 19:00;
Accesul se face pe baza de bilet sau invitatie.
Pentru mai multe detalii, accesati: www.comic-con.ro
Pe 29 si 30 martie, Iulius Mall din Iasi gazduieste un eveniment dedicat in intregime benzilor desenate: Iasi ComicsFest! Ce inseamna asta? Expozitii de benzi desenate romanesti, ateliere de desen pentru cei mici si nu numai, proiectii, lansari si live drawing. In cele doua zile puteti cunoaste autori de benzi desenate, ei vor fi disponibili pentru discuţii, dedicaţii si caricaturi la comandă. Sambata sunteti invitati sa participati la o serie de prezentari si dezbateri despre banda desenata publicata in Romania iar duminica puteti crea propriul supererou pentru a castiga o tableta, numai buna de citit benzi desenate pe ea. La Iasi ComicsFest veti gasi si o librarie de benzi desenate cu cele mai noi aparitii.
Autori participanţi: Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Ionuţ Popescu, Robert Obert, Valentin Sava. Invitaţi speciali din Iasi: Mati Botezatu, Jup, Bogdan Kelaru, Adrian Serghie.
Mai multe detalii gasiti [aici]
Salonul European de Bandă Desenată, editia a treia, va avea loc în perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2013, la Victoria Art Center (Calea Victoriei 12C, în stânga bisericii Zlătari), în librăria parteneră, Jumătatea plină – Bar A1 (str. Piata Amzei nr. 1), precum si în spatiile asociate: Anthony Frost English Bookshop (Calea Victoriei nr. 45), Librairie Kyralina (str. George Enescu nr. 8) si Saint Ink (str. Doamnei nr. 3). Atât cunoscătorii, cât si cei dornici să descopere banda desenată vor avea ocazia să viziteze expozitiile din tările participante (Cehia, Polonia, Franta, Ungaria, Valonia-Bruxelles, Germania si România), să-i întâlnească pe artistii invitati, să participe la discutii, prezentări si ateliere, să vadă filme de animatie, să răsfoiască albume si reviste si să cumpere cele mai noi titluri de bandă desenată românească si internatională.
Expozitiile prezentate în cadrul Salonului European de Bandă Desenată la Victoria Art Center reflectă diversitatea benzii desenate europene. Proiectul „Relatiile româno-cehe în bandă desenată - work in progress“ prezintă într-o formă netraditională relatiile în mod traditional bune dintre Republica Cehă si România prin intermediul a trei publicatii (dintr-un total de opt) în varianta work in progress. „Miserere homine – Omule, îndură-te!“ este expozitia artistului Lakatos István si contine planse din banda desenată cu acelasi titlu, în care autorul si-a exprimat ideile legate de propria-i credintă în Dumenzeu, opinia lui despre biserică, oameni si relatia lui cu lumea, toate acesta puse într-un viitor gotic steampunk. „Spirou erou de 5 stele“ urmăreste cei 75 de ani de existentă ai revistei Le Journal de Spirou si ai personajului de bandă desenată Spirou, o legendă în Belgia francofonă. „Greetings from Berlin“ oferă o imagine cronologică, de ansamblu, a creatiei ilustratorului german Atak /Georg Barber: bandă desenată alb-negru din anii 90, desene color pentur ziare, afise, lucrări de serigrafie, sculpturi, ilustratii de carte, precum si legendara instalatie „The Toy Box“. Banda desenată românească va fi prezentă prin intermediul unei selectii de lucrări ale artistilor români de bandă desenată publicati în străinătate si de planse de bandă desenată publicate anul acesta în revista Comics. Expozitia artistului polonez Maciej Sienczyk, „Aventuri pe o insulă pustie“, reuneste câteva fragmente din prima bandă desenată nominalizată în finala pentru Premiul Literar Nike 2013, cel mai important premiu de acest fel din Polonia. Editura MM Europe va prezenta o istorie ilustrată a unei benzi desenate.
Alte detalii gasiti pe: bandadesenataeuropeana.blogspot.ro
În intervalul 12 septembrie 2013 – 31 mai 2014, graficianul Alexandru Ciubotariu vine la Biblioteca Naţională a României (spaţiul expoziţional Palimpsest – Mezanin) cu expoziţia Arta Benzii Desenate, în cadrul proiectului de autor Muzeul Benzii Desenate.
Arta Benzii Desenate îşi propune să expliciteze aventura de mai bine de 100 de ani a benzii desenate româneşti – decupajul şi principiul secvenţialităţii, formatele, genurile, tematica, etapele în realizarea unei BD etc. –, mizând pe un discurs documentar în care sunt cooptate lucrări realizate, de-a lungul timpului, de aproximativ 70 de creatori de BD: Toma Alexandru, Lucian Amarii – Jup, Şerban Andreescu, Adrian Andronic, Victor Antonescu, Mircea Arapu, Matty Aslan, Adrian Barbu, Ion Bărbulescu B'Arg, Mati Botezatu, Matei Branea, Remus Brezeanu, Burschi Gruder, Veniamin Chiţu, Alexandru Ciubotariu, Emil Constantin, Valentin Cristescu, Lucian Dănilă, Cristian Dârstar, Victor Drujiniu, Pompiliu Dumitrescu, Eugen Erhan, Sandu Florea, Radu Gavrilescu, Mihai Grăjdeanu, Gabriel Iacobini, Valentin Iordache, Vali Ivan, Puiu Manu, Cristian Marcu, Ioan Mihăescu, Vintilă Mihăescu, Marian Mirescu, Gili Mocanu, Andrei Moldovan, Andrei Molotiu, Ary Murnu, NAE, Cătălin Negrea, Nicolae Nobilescu, Vasile Olac, Raul Oprea, Xenia Pamfil, Dan Petcan, Florin Petcu, Bogdan Petry, Tudor Popa, Augustin Popescu, Dan Popescu, Ionuţ Popescu, Cristian Prandea, Bogdan Prejoianu, Radu Marian, Walter Riess, Roşu Crişan, Rusu Gabriel, Livia Rusz, Veronica Solomon, Done Stan, Albin Stănescu, Călin Stoicănescu, Maria Surducan, Alexandru Talambă, Valentin Tănase, Şerban Terente, Roman Tolici, Lavinia Trifan, Mihai Tymoshenko, Octav Ungureanu, Sorina Vasilescu.
Alte detalii gasiti pe: www.muzeulbd.ro
Între 25-27 octombrie 2013 se va desfăşura la Muzeul de Artă din Constanţa cea de-a 23-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România. Această ediţie va avea ca temă « Istoria în imagini » şi vor fi prezentate expoziţii personale şi colective pe aceast subiect.
Şi-au confirmat participarea, pentru prima oară în istoria salonului: - Andrei Moldovan şi Mihai Ionaşcu, creatorii seriei BD Harap Alb continuă… - Mihai Timoşencu din Ucraina, desenatorul seriei Cazacii din Dobrogea, în paginile revistei BDC din Craiova - Radu Oltean, autorul volumului Dacia – Războaiele cu romanii (text şi desene) - Arina Stoenescu, editoare şi profesoară de graphic design la Universitatea din Stockholm, Suedia. Vor mai participa Puiu Manu şi Marius Leştaru, care vor prezenta, tot în premieră, expoziţia de planşe originale « Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti », Laurenţiu Butuc, autorul comic-book-urilor Povestiri stranii şi Mephisto Reburn, precum şi Radu Stoican, cel mai tânăr autor BD apărut în fanzinul Comics – 14 ani.Vor fi prezenţi, ca de obicei, prietenii manifestării, Şerban Andreescu, Octav Ungureanu, Radu Marian, profesorul Adrian Cioroianu - invitat special. Se vor lansa mai multe publicaţii noi, printre care numărul 7 al revistei Harap Alb continuă…, numărul 18 al fanzinului Comics, primul număr al revistei Scoala de basm şi, în premieră absolută, albumul Miskati intervine, scenariu şi desene de Livia Rusz. El a fost publicat iniţial în Ungaria, în 1988 şi iată, după 25 de ani, apare în limba română, la editura Pionier Press, în traducerea lui Gyorfi-Deak Gyorgy. Albumul, tipărit în condiţii excepţionale (50 de pagini în întregime în culori, format A4) povesteşte peripeţiile gemenilor Mişu şi Kati care, « enervaţi « de naivitatea Cenuşăresei, vor să o ajute să-şi găsească mai repede prinţul. Acţiunea se derulează într-un regat dintr-un Ev Mediu imaginar, minunat desenat de Livia Rusz, al cărui rege însă aminteşte în mod straniu de dictatorul Nicolae Ceauşescu. Anul acesta revista belgiană de benzi desenate Spirou (cea mai longevivă din Europa !) aniversează 75 de ani de apariţie neîntreruptă aşa încât la Constanţa vor fi prezentate o expoziţie şi o conferinţă despre acest subiect, purtând titlul generic « Spirou Tour en Roumanie ». Afişul manifestării este semnat de talentatul grafician clujean Andrei Moldovan. Organizatorii manifestării sunt Alianţa Franceză din Constanţa, Ambasada Franţei, Asociaţia Bedefililor din România şi Muzeul de Artă din Constanţa.
Alte detalii gasiti pe: www.benzidesenateromanesti.blogspot.ro
Pe 29 si 30 iunie, Bucuresti ComicsFest strange la un loc cat mai mult din ce inseamna banda desenata romaneasca adica reviste, fanzine si albume, webcomics, creatori de benzi desenate, edituri si librarii. Vor avea loc lansari, ateliere, proiectii. Vor fi si figurine, stickere si boardgames. Pasionatii sunt asteptati sambata si duminica, intre 11 si 22 seara, la galeria Saint Ink din strada Doameni nr.3 (in Centrul Istoric, in apropiere de Biserica Doamnei). Intrarea este libera.
Programul si lista completa a participantilor sunt in curs de stabilirea, asa ca urmariti blogul evenimentului www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro si event-ul de pe facebook [link]
Alte detalii gasiti pe: www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro
Cel mai important eveniment dedicat pasionaților de benzi desenate, animații, jocuri video dar şi seriale tv şi filme ajunge pentru prima dată în România. Este vorba de „Comic Con”- conceptul care stă la baza celebrelor convenţii San Diego Comic Con International sau New York Comic Con.
Convenţia East European Comic Con va avea loc la Bucuresti, în perioada 30- 31 Martie 2013, la Palatul Naţional al Copiilor, propunându-şi să adune tinerii pasionaţi de celebrele benzi desenate americane comics, jocuri video, animaţii şi benzi desenate japoneze, filme şi seriale TV.
În cele două zile de Comic Con vizitatorii vor putea asista şi participa la diverse concursuri, proiecţii video, sesiuni speciale cu celebrităţi din lumea cinematografică şi cea a benzilor desenate, precum şi să-şi achiziţioneze produse specifice acestui gen de eveniment.
Printre competiţiile organizate la Comic Con se numără celebrul concurs de costume Cosplay, unde participanţii interpretează o mini-scenetă, purtând costumul unui personaj de bandă desenată, joc video, animaţie sau film şi imitându-i cât mai exact gesturile şi comportamentul; un concurs cu întrebări şi răspunsuri (Quiz) pentru persoanele pasionate de serialele tv, comics şi jocuri video; un concurs de talente bazat pe un concept specific japonez şi un concurs de desen.
O parte importantă a evenimentului o vor constitui competiţiile de jocuri video pentru PC şi console, organizate cu suportul Electronic Sports League Romania (ESL), câştigătorilor fiindu-le asigurate premii substanţiale.
Alte detalii gasiti pe: www.comic-con.ro
Galateca, galerie de C’arte şi Cooltura, se deschide cu expoziţia “Poveşti în imagini, benzi desenate, comicsuri”. Din 7 decembrie şi până în 17 februarie galeria situată la parterul Bibliotecii Centrale Universitare aşteaptă vizitatorii pasionaţi de BD şi iubitori de artă contemporană. Curatorul Alexandru Ciubotariu, alias PisicaPătrată, a propus 14 artisti reprezentativi, într-o manieră ce permite vizionarea formatului original în care autorii şi-au gândit lucrările. Exponatele, unele dintre ele prezentate pentru prima dată publicului, acoperă o perioadă de 90 de ani de evoluţie a benzii desenate şi poartă semnăturile Ary Murnu, Burschi Gruder, Puiu Manu, Livia Rusz, Matty Aslan, Radu Duldurescu, Sandu Florea, Ioan Mihăescu, Mircea Arapu, Valentin Tănase, Tudor Popa, Alexandru Ciubotariu, Matei Branea şi Cristian Dârstar. O aplicaţie pentru iPAD creată pentru Galateca permite vizualizarea unor noi episoade semnate de autorii expuşi şi completarea expoziţiei cu multe informaţii şi imagini.
Expuse în regim de muzeu, Benzile Desenate alese de curator au inspirat o colecţie de obiecte, de la agende şi afişe la cărţi poştale sau bijuterii în stil BD. Pe durata expoziţiei Galateca a pregătit lansări de proiecte editoriale BD, ateliere de creaţie şi evenimente de celebrare a design-ului de obiect.
Alte detalii gasiti pe: www.muzeulbd.ro
Între 21-23 septembrie va avea loc la Muzeul de Artă din Constanţa cea de-a 22-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România.
Anul acesta va fi o ediţie specială, cu numeroase surprize, cu o bogată librărie ad-hoc, propunând vizitatorilor benzi desenate în română, franceză şi engleză şi mai ales cu invitaţi de prestigiu, mulţi dintre ei venind pentru prima oară la salon:
- Vintilă Mihăescu, autor clasic al BD-ul românesc, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România;
- Puiu Manu şi Marius Leştaru, autorii noului album Dim Dunăreanu: Sarabandă în golful Aden;
- Octav Ungureanu şi Valentin Sava, reprezentanţi ai noii generaţii de desenatori, publicaţi de revista Comics;
- arhitectul Radu Marian, care îşi lansează ultimul album, Pafnutie cyborgul;
- Alex Talambă, noua stea a BD-ului românesc;
- Şerban Andreescu, Laurenţiu Butuc, Eduard Vişan, Alexandru Toma, alţi creatori BD.
Invitaţi speciali ai acestei ediţii: Antonio Cossu, artist şi profesor de BD la Academia de Arte Frumoase din Tournai, Belgia, Paul Laffont, traducător şi reprezentant al editurii italiene Pavesio în Franţa precum şi profesorul universitar Adrian Cioroianu.
Organizatorii manifestării, Alianţa Franceză din Constanţa, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles şi Asociaţia Bedefililor din România, vă aşteaptă cu drag.
Programul si detalii despre participanti, evenimente si locatie gasiti pe: www.benzidesenateromanesti.blogspot.com
In ultimii ani, benzile desenate romanesti s-au bucurat de tot mai multa atentie culminand cu "Istoria Benzii Desenate Romanesti" si albume de exceptie ca "Elabuga", "Book of George" sau "Dim - Sarabanda in Golful Aden" cat si albume de webcomics cum ar fi "Comics.CevaMarunt.ro" sau publicatii periodice ca RevistaCOMICS.ro. Salonul BD de la Constanta a ajuns la editia a XXI-a iar Salonul European de Banda Desenata a devenit si el deja traditie, au aparut noi librarii de benzi desenate, ba chiar si o cafenea dedicata - ComicBook Cafe, expozitiile si concursurile s-au inmultit si apar tot mai multi autori talentati.
La Bucuresti ComicsFest aveti ocazia sa le intalniti pe toate sub un singur acoperis: de la expozitii si ateliere pana la sesiuni de autografe si live drawing si lansari de noi titluri. Aici veti gasi si librarii de benzi desenate cu romane grafice, manga, reviste cu supereroi si fanzine. Pe langa toate acestea vor mai fi expozitii de jucarii urbane si figurine, boardgames, animatii, fotografie, stickere, graffitti si multe altele.
Programul si detalii despre participanti, evenimente si locatie gasiti pe: bucuresticomicsfest.blogspot.ro
RevistaCOMICS.ro aduce pentru a doua oara in Romania ZIUA BENZILOR DESENATE GRATUITE (preluata de la americani si a lor FreeComicBookDay).
Cele mai tari locatii unde sambata, 5 mai, se vor distribui benzi desenate GRATUITE sunt in Bucuresti: Anthony Frost English Bookshop (Calea Victoriei nr. 45, galeriile Kretzulescu, zona Sala Palatului), Carturesti Verona (str. Arthur Verona 13-15, langa Cinema Patria) si Galeria SAINT INK (str. Doamnei nr.3, langa Biserica Doamnei) dar si in Iasi (Libraria Carturesti - Str. Tudor Vladimirescu nr.2, Iulius Mall, et. 2), Timisoara (Libraria Carturesti - Strada Mercy, nr.7) si Cluj (Libraria Carturesti, parter Iulius Mall, str. Alexandru Vaida-Voievod, nr. 53-55).
Evenimentul a fost facut posibil gratie partenerilor Revistei COMICS: MakeMeHappy.ro, MangaShop.ro, ComicBookCity.ro, Libraria Engleza Anthony Frost, Carturesti si Galeria Saint Ink.
Legendarul Dim Dunareanu revine în forță într-un album de benzi desenate plin de aventură și suspans. Scenariul este semnat de Marius Leștaru iar desenul aparține maestrului Puiu Manu. Lansarea albumului și vernisarea expoziției de planșe originale și schițe vor avea loc sâmbătă 28 aprilie 2012, ora 19:00 la Galeria SAINT INK (str. Doamnei nr.3).
"Puiu Manu nu este doar cel mai longeviv şi prolific artist BD din România, cu mii de planşe apărute - vreme de aproape 60 de ani - în mai toate publicaţiile pentru copii din ţara noastră ci, prin măiestria şi inventivitatea sa, prin prospeţimea desenului şi modestia persoanei, prin uşurinţa cu care trece de la un stil grafic la altul, redescoperindu-se de fiecare dată, domnia sa este (păstrând proporţiile) un adevărat Da Vinci al benzii desenate româneşti, un model în viaţă nu numai pentru contemporani dar şi pentru viitorii postulanţi la statutul de artist BD!" Dodo Nita
Albumul "Dim - Sarabanda in Golful Aden" poate fi comandat de aici.
Expozitie de benzi desenate:
ELABUGA de Alex TAMBA si George DRAGAN,
Album de benzi desenate editat compania de MANDRAGORA, 2011
18-30 noiembrie @ Galeria SAINT INK (str. Doamnei nr.3)
vernisaj vineri, 18 noiembrie, ora 19:00
expozitie pregatita in colaborare cu Revista COMICS
"Elabuga nu este doar o nouă apariţie pe mica piaţă a benzii desenate româneşti ci o adevărată capodoperă a celei de-a noua arte din ţara noastră. Trăgându-şi seva artistică din Mike Mignola (Hellboy) şi suflul epic din Virgil Gheorghiu (a 25-a oră, Ard malurile Nistrului) tânărul autor Alex Tamba povesteşte, pentru prima oară în BD-ul românesc, drama celui de-al doilea război mondial, din perspectiva “duşmanului”: cea a unui soldat german, luat prizonier în timpul contraofensivei sovietice de la Stalingrad şi deţinut în teribilul lagăr rusesc Elabuga." Dodo NITA
Lansarea albumuli va avea loc joi 24 noiembrie, ora 20:00 @ Ceainaria Librariei Carturesti (str. Arthur Verona nr. 13-15), in prezenta autorilor.
București ar putea aspira, în luna noiembrie, la statutul (încă neoficial) de Capitală europeană a benzii desenate. Inițialele „BD“ sînt, în contextul Salonului, un exemplu de „2 în 1“: inițialele care desemnează banda desenată pot semnifica și bogăția și diversitatea proprii acestui fenomen la nivel european. Bogăție și diversitate pe care centrele culturale bucureștene reunite o celebrează în această toamna la cea de-a doua ediţie a Salonului European de Bandă Desenată, la Anexa Foto, galeria Muzeului Național de Artă Contemporană din Calea Moşilor nr. 62-68.
Deschiderea oficială a Salonului va avea loc joi, 3 noiembrie 2011, ora 18.30, în prezenţa mai multor personalităţi culturale.
Timp de două săptămâni și jumătate, în perioada 3-20 noiembrie 2011, cu mic cu mare, amatori şi profesionişti sunt invitaţi să viziteze peste 15 expoziţii internaţionale, să participe la ateliere de creaţie, la întâlniri şi discuţii cu artişti apreciaţi din Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, România, Portugalia şi Ungaria.
Pe iubitorii de BD îi mai aşteaptă şi numeroase alte surprize!
Mai multe informatii: www.icr.ro
Festivalul Comedy Cluj, 14-23 octombrie, ajuns la cea de a treia editie, a reunit filme si cinefili din toata lumea, transformand Clujul in capitala filmului de comedie.
Workshop-ul de benzi desenate a fost primit cu entuziasm, atat de participanti cat si de presa. Totul a inceput cu o scurta prezentare a Revistei COMICS si a peisajului autohton de benzi desenate. Prima parte workshop-ului a fost dedicata trasaturilor pe care trebuie sa le aiba un personaj reusit, fie ca e folosit in benzi desenate, advertising sau desene animate, pe scurt: character design. Apoi fiecare dintre participanti a creat propriul personaj, incercand sa aplice cele prezentate.
In partea a doua, Mihai Grajdeanu, autorul romanelor grafice Ciutanul si Legendele Dacilor, a povestit cum lucreaza el la scenariu si a facut un studiu de caz pe scenariul in lucru a doi dintre participanti iar in partea a treia a workshop-ului, Toma de la comics.cevamarunt a impartasit cateva trucuri foarte utile folosite de el in desen si la construirea poantelor.
Au fost 5 ore interesante, atat pentru participanti cat si pentru sustinatorii atelierului, care de abia astepta urmatorul eveniment de acest gen! Multumim celor care au participat si multumim organizatorilor festivalului pentru invitatie.
Mai multe poze: [aici]
În intervalul 16 iunie – 16 octombrie 2011 va putea fi vizitat, la București, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.
Deschiderea oficială va avea loc joi, 16 iunie, începând de la ora 19, când vor fi vernisate trei expoziții permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” (contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România de-a lungul timpului) și „Cum se face o bandă desenată”. În același cadru va avea loc vernisajul primei expoziții din Galeria MBD – „Webcomics de Romania“ – și va fi lansat numărul 4 al revistei Comics. În continuare, de la ora 20.30, pe Terasa MNAC se vor face auziţi şi văzuţi Cycler (myspace.com/cycler) şi The Graphic Show – Sensor cu PisicaPătrată (myspace.com/sensorevolution).
„Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp să arătam diversitatea şi bogăţia celei de a noua arte în România, să demonstrăm perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu caracteristicile sale, să evidenţiem legăturile dintre banda desenată şi caricatură, ilustrația de carte, desenul animat şi literatură, să punem în valoare creativitatea tinerilor artişti BD contemporani.“ – Alexandru Ciubotariu
Benzile desenate nu puteau lipsi de la cel mai tare eveniment de cultura urbana din Bucuresti asa ca Revista COMICS va fi prezenta cu o expozitie a celor deja 30 de artisti de benzi desenate publicati in paginile ei, veti putea cumpara toate cele 3 numere aparute pana acum pluuus COMICS nr 4, proaspat iesit de la tipar! Vom mai avea stickere gratis si postere Revista COMICS - editie limitata - oferite de partenerul nostru makemehappy.ro. Veti putea cumpara cele mai noi aparitii romanesti si puteti citi reviste ca Pif, Garfield sau Mickey Mouse in timp ce va relaxati pe fotoliile de puf oferite de fotoliipuf.ro. Mai venim cu tarabane, mingie de fotbal american, hacky-sack si vedem ce idei ne mai vin.
De asemenea vineri seara vom fi si la Summer Fest @ Arenele Romane iar sambata si duminica la ora 18:00 va invitam si la un picnic multicultural impreuna cu Institutul Cultural Roman, mai multe detalii: [aici]
Cea de-a XXI-a ediţie a Salonului BD se va derula la Muzeul de Artă din Constanţa, între 3-5 iunie 2011.Cu această ocazie vor fi prezenţi autori români (desenatorii Radu Cleţiu, Vali Ivan, Alexandru Ciubotariu, Şerban Andreescu, Puiu Manu dar şi scriitorii Adrian Cioroianu şi Ion Manolescu), francezi (Paul Laffont) şi italieni (Mario Cecchia, Fabio Ruotolo). Este aşteptat şi un desant bucureştean de tineri desenatori, reuniţi de Octav Ungureanu în paginile revistei Comics.
Se vor vernisa expoziţii („15 ani de afişe – Alexandru Ciubotariu” , „Dim Dunăreanu – Puiu Manu, „Radu Cleţiu – caricaturi şi benzi desenate” „Jules Verne în BD-ul românesc” , „Rahan în România” „Colectivul Comics” etc) se vor lansa cărţi şi reviste (albumele Clanţă, Iancu Jianu , Cinci săptămâni în balon, de Vali Ivan, Doi ani de vacanţă de Livia Rusz, O inimă de broscuţă de Gheorghe Vîrtosu & Şerban Andreescu, Legendele Dacilor Liberi, de Mihai Grăjdeanu, revista Comics, volumul Benzile desenate şi canonul postmodern de Ion Manolescu şi Monografia „Burschi” de Dodo Niţă & Alexandru Ciubotariu), se vor organiza mese rotunde şi ateliere BD, sesiuni de dedicaţii şi mai ales se vor putea achiziţiona cele mai noi apariţii BD româneşti, franţuzeşti şi italiene (editura Pavesio). In fine, se vor acorda premiile concursului BD. Alte surprize, la faţa locului.
Salonul este organizat de Alianţa Franceză din Constanţa, Asociaţia Bedefililor din România, cu sprijinul Ambasadei Franţei în România, al Muzeului de Artă din Constanţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al sponsorilor tradiţionali: BRD, Dacia, hotel Ibis, Agentia Latina, Arpinav, Congaz, Expertissa Constanţa.
SalonBD.ro si Revista COMICS organizeaza pentru prima data in Romania FREE COMIC BOOK DAY, o zi intreaga in care librariile de benzi desenate ofera cate o revista gratuita oricui le trece pragul (in limita stocului disponibil).
Cele mai tari locatii din Bucuresti, unde se gasesc benzi desenate si mai ales benzi desenate GRATUITE sunt: Anthony Frost English Bookshop (Calea Victoriei nr. 45, galeriile Kretzulescu, zona Sala Palatului), Base Cafe (Sepcari 22, Centrul Istoric, langa Hanul lui Manuc), Carturesti Verona (str. Arthur Verona 13-15, langa Cinema Patria), Libraria Jumatatea Plina (Cafe Lente, str. General David Praporgescu, langa ambasada SUA, zona Piata Universitatii) si Anticariatul Antic Ex Libris (str. Doamnei nr. 23, zona Universitate, BNR).
Sambata 7 mai, mergi in oricare din locatiile participante, intreaba de Free Comic Book Day si cere revista ta GRATUITA de benzi desenate.
Free Comic Book Day e deja la a 10-a editie in SUA si usor-usor s-a raspandit in toata lumea, numarul de librarii care promoveaza in acest fel benzile desenate crescand de la an la an.
In cadrul expozitiei "Des cases et des hommes" organizata de Delegatia Wallonie-Bruxelles si Muzeul Benzii Desenate de la Bruxelles la MNAC etajul 4, revistacomics.ro organizeaza ateliere de benzi desenate in weekend-urile 2,3 aprilie si 9,10 aprilie intre orele 14:00-17:00.
Atelierele vor avea 2 componente: "Ilustrating webcomics" - desen live pe tableta grafica in photoshop si "Classical drawing methods" - aplicarea principiilor clasice puse pe hartie chiar de Walt Disney si desenul dupa model sheets.
Atelierele vor fi sustinute de: Jane Candy, Wanna Dobre, Xiusha, Mihai, Toma, Nilu Crocodilu si Octav Ungureanu
Joi, 17 martie, ora 18:30 @ MNAC are loc versnisajul expozitiei organizate de Wallonie-Bruxelles si Muzeul Benzii Desenate de la Bruxelles, invitat special Jean Auquier, directorul muzeului de la Bruxelles.
In Belgia francofona si in tot spatiul francofon, banda desenata s-a impus ca unul dintre cele mai indragite limbaje artistice. Cu o libertate de creatie considerabila, banda desenata reprezinta un excelent instrument de a vehicula valorile care definesc Francofonia: diversitatea culturala si lingvistica, democratia si drepturile omului, educatia, dezvoltarea durabila, promovarea noilor tehnologii, valorizarea limbii franceze, incurajarea initiativelor tinerilor... Prin selectia generoasa de imagini reproduse din albumele de banda desenata ale autorilor francofoni prezentate in aceasta expozitie, Valonia-Bruxelles International si Centrul Belgian de Banda Desenata au dorit sa adreseze o invitatie de a pasi cu umor intr-un univers atat de divers si de bogat, cel al Francofoniei.
Expozitia este organizata de catre Delegatia Valonia-Bruxelles si Muzeul National de Arta Contemporana, in parteneriat cu Antena Regionala a Organizatiei Internationale a Francofoniei si in colaborare cu Centrul Belgian de Banda Desenata de la Bruxelles. Ea a fost prezentata, in premiera, la Sommet de la Francophonie de la Montreux in octombrie 2010, fiind inaugurata de catre Excelenta Sa Domnul Abdou Diouf, Secretarul General al Organizatiei Internationale a Francofoniei.
RevistaCOMICS.ro organizeaza ateliere de benzi desenate in aproape fiecare wekend: 19 – 2 0 martie, 2 - 3 aprilie, 9 – 10 aprilie si 16 - 17 aprilie. Participanti: Jane Candy, Wanna Dobre, Xiusha, Mihai, Toma, Nilu Crocodilu si Octav Ungureanu
Comics.cevamarunt.ro aniverseaza 3 ani si cu aceasta ocazie organizeaza o mica dar cocheta petrecere, duminica, 27 februarie 2011, incepand cu ora 18:00.
Totul se intampla in Club PROMETHEUS (P-ta Natiunilor Unite, nr. 3-5), unde veti avea parte de multe lucruri expuse, unele nemaivazute, cateva lucruri de vanzare, cateva lucruri gratis si invitati surpriza.
Petrecerea prietenilor de ComicsCevaMarunt va fi primul loc unde va puteti pune gherutele pe varianta tiparita a revistei dar grabiti-va pentru ca stocul este limitat!